Intr-un spirit entuziast si proaspat, cu rucsacele in spate, papuci comozi si haine lejere, ne-am imbarcat intr-un mult asteptat mini Eurotrip care a debutat cu Amsterdam.
Intrucat atractiile turistice specifice locului sunt arhicunoscute, m-am gandit sa descriu mai degraba ce-am simtit, decat ce-am vazut.
Un fel de Vegas european, orasul are un aer lejer, degajat, de vacanta, in parte datorita faptului ca mijlocul principal de locomotie este bicicleta, pe de alta parte datorita numeroaselor canale pitoresti, de-a lungul carora se poate admira arhitectura caselor care iti lasa impresia ca ar fi construite din turta dulce si nu in ultimul rand datorita vietii de noapte extrem de active, in controversatul Red Light District si nu numai.
Legalizarea prostitutiei si a consumului de droguri usoare, dar si toleranta fata de comunitatile cu diverse orientari sexuale, fac din Amsterdam locul preferat de distractie al turistilor din intreaga lume. Aici fiecare om se simte liber de orice prejudecati, este incurajat sa fie el insusi si sa se simta bine in pielea lui.
Intreg orasul miroase a iarba la fiecare colt, iar noaptea te imbie cu oglindirea luminitelor colorate pe suprafata linistita a canalelor si cu lumina rosie a vitrinelor care vand vise intr-o lume fantezista. De neratat este Muzeul prostitutiei, primul muzeu de acest gen din lume, care ofera o privire mai detaliata in viata de zi cu zi a unei prostituate, un contact direct cu locul in care se intampla totul dar si cu riscurile pe care le implica practicarea acestei indeletniciri, mai vechi decat lumea.
Avand toate premisele unei dezvoltari artistice, orasul gazduieste intrega opera a lui Van Gogh si o mare parte din creatia lui Rembrandt, dar nici incarcatura istorica nu este de neglijat intrucat un intreg cartier evreiesc (Jordaan – care este de altfel si unul dintre cele mai pitoresti si frumoase cartiere din Amsterdam), a cazut prada atrocitatilor naziste, culminand cu casa si familia cunoscutei Anne Frank.
Cel mai pitoresc canal este, in opinia mea, Prisengracht si cred ca o scurta croaziera este absolut necesara pentru a admira dintr-un alt unghi casutele atat de frumoase, unele plutitoare ale orasului supranumit “Venetia din Nord”, dar si pentru a experimenta atmosfera unica a unei astfel de incursiuni. Noi am ales o barca deschisa, comfortabila, cu pernute, paturi si toate bauturile incluse (boatamsterdam.com), lucru care imbie la socializare si apropiere de ceilalti participanti. Am asociat-o mai mult cu o petrecere privata decat cu o excursie pe canal.
Foarte interactiva mi s-a parut si vizita la fabrica de bere Heineken, locul in care s-a produs initial aceasta bere, si care a devenit al doilea cel mai mare comerciant de bere din lume. Istoria companiei este foarte bine sintetizata, iar turul este presarat cu numeroase pahare de bere, asa incat fiecare sa-si pastreze prezenta de spirit.
Amsterdamul e ca o gura de aer proaspat, energizant, revigorant cu un spirit libertin si degajat care te invaluie intr-o bula de fericire.
De aici, drumul ne-a dus in Brugge, un orasel cu o arhitectura usor asemanatoare, aceleasi casute colorate, de turta dulce, de-a lungul stradutelor pietruite, strabatute, de data aceasta, nu de biciclete, ci de calesti cu cai, asa incat locul pare desprins dintr-o poveste, foarte cochet si pitoresc.
In aer nu mai miroase a iarba, ci a ciocolata, fabricata in casa, cu magia maestrilor ciocolatieri, care au ridicat acest deliciu la rang de arta.
Fiind un oras micut, strazile sunt intesate cu turisti, insa, spre bucuria noastra, am reusit sa ajungem la timp pentru slujba de venerare a relicvei Sangelui Sfant, o ceremoie scurta dar foarte intensa din punct de vedere spiritual, care are loc in fiecare zi la ora !4:00 in Basilica of the Holy Blood.
Un moment aproape la fel de inaltator a fost intalnirea cu Madonna with Child, singura sculptura a lui Michelangelo care a parasit Italia si care are o istorie destul de zbuciumata, intrucat in perioada nazista, cand Hitler incerca sa acapareze toate operele de arta, aceasta sculptura a fost aparata si a reusit sa ramana in acest loc, cu pretul unor vieti omenesti, lucru care impune respect si maxima recunostiinta pentru mostenirea nepretuita care ne-a ramas si pe care o putem admira acum in voie.
Brugge are doua piete principale: Markt si Burg prin care ne-am plimbat si am admirat frumusetea arhitecturala, culminand cu turnul Belfort, obiectiv de referinta in filmul “In Brugge”. Aici, ca sa fim in ton cu restul lumii am savurat o delicioasa vafela belgiana si am urmarit cu privirile trecatorii, acelasi decor, cu alti actori in fiecare zi.
La polul opus, Parisul, cu ale sale strazi largi, incapatoare, cladiri interminabile si palate colosale este un oras grandios, modern si stilat, cu imbietoarele ferestre frantuzesti si balcoane Juliette, braserii cochete si magazine opulente, un paradis al impatimitilor de cumparaturi, dar si al iubitorilor de arta.
Pe cat de romantic este, pe atat de obositor poate fi, intrucat obiectivele turistice sunt dispersate, iar centrul in sine se intinde pe o suprafata impresionanta.
In Paris nimic nu e cu jumatate de masura, totul e la superlativ, iar preturile reflecta si ele lucrul acesta.
Pe fatada Palatului de la Versailles este inscriptionat mesajul: “Pentru toate gloriile Frantei”, si pe buna dreptate, acesta este cel mai impunator si opulent palat, acoperind cel mai mare domeniu regal din lume. Este aproape imposibil de imaginat ca un singur om a construit si detinut intreg domeniul, nu degeaba Ludovic al XIV –lea a fost supranumit “Regele Soare”. Mi-a placut grandoarea palatului, cu gradinile sale si spectacolul de apa al fantanilor muzicale, canalul si barcile cu vasle, precum si sculpturile care infrumuseteaza gradina si-i confera un aer de galerie de arta, insa cele trei ore petrecute la coada, in fata palatului m-au impiedicat sa ajung si la domeniul Trianon, loc pe care am regretat foarte tare ca nu am avut timp sa-l vizitez.
Dintre obiectivele turistice pe care le viziteaza toata lumea, la Paris, cateva mi-au atras atentia si mi-au trezit interesul in mod deosebit: grandoarea turnului Eiffel, Sena cu podurile sale Pont des Arts, Pont Neuf si Alexander III, casa in care a locuit Hemingway si Libraria Shakespeare&Co, punct focal al culturii literare in Parisul boem , care azi gazduieste scriitori si artisti aspiranti, in schimbul ajutorului lor in jurul librariei. Aici se gasesc carti vechi si noi, citate inspirationale si un mix cultural care-i confera locului un aer aparte, jovial si reconfortant.
Cea mai frumoasa vedere asupra orasului in toata maretia lui, am avut-o de pe terasa Catedralei Sacre Coeur, iar cartierul Montmartre in sine mi-a placut cu stradutele sale inguste, cu un aer artistic si vibrant dar si mici braserii de familie care servesc mancaruri cu arome absolut divine, acompaniate de vinuri de Bordeaux.
Am admirat Parisul in toata spendoarea lui si ne-am incarcat cu energia lui si a celorlalte locuri prin care am trecut in drumul nostru, bucurosi ca vizita si-a atins scopul, ne-a imbogatit si ne-a ajutat sa evadam din cotidian.