Din Thailanda, cu dragoste!

Căutând vara în miez de iarnă, am ajuns în Țara Zâmbetelor, care ne-a surprins cu varietatea sa, ne-a fermecat cu frumusețile sale și ne-a oferit mult mai mult decât am sperat. Thailanda are ceva pentru fiecare, indiferent dacă mergi acolo în căutare de soare, mare, munte, viață de noapte, activități diverse, plaje liniștite cu ape limpezi și nisip ca făina, arome tropicale, sau energia bună a localnicilor.

Phuket este o insulă extrem de ofertantă indiferent dacă îți dorești o vacanță animată, ori una mai liniștită, departe de agitația cotidiană. Ne-am acomodat rapid în zona Kata Beach, de unde am pornit să explorăm insula și împrejurimile.

Phuket

Sunleisureworld ne-au îndrumat în descoperirea frumuseții naturale și a culturii orașului Phuket. Astfel că, ne-am oprit pe rând la punctul de Belvedere Karon, de unde se pot observa cele 3 plaje: Kata Noi, Kata Yai și Karon. Fiind unul dintre cele mai fotografiate locații din Phuket, aceasta oferă o panoramă iconică către strălucitoarea mare albastră, plajele cu nisip alb și nuanțele de verde intens ale dealurilor Phuket. De aici am vizitat Big Buddha Phuket (45 metri), o reprezentare a lui Buddha care îți zâmbește, privindu-te de sus, ca un părinte ocrotitor. Călugării budiști erau străjerii lăcașului, iar pelerinii se bucurau de sesiuni de meditație de grup. A urmat Wat Chalong, cea mai frumoasă și renumită Mânăstire, asemeni unui palat poleit cu aur. La fabrica de nuci caju ne-am satisfăcut curiozitatea cu privire la procesul de prelucrare a nucilor, dar și papilele gustative cu numeroasele varietăți de nuci. Turul se încheie cu Orașul vechi unde am putut admira moștenirea comunității Baba, în special în arhitectura, comerțul, hainele și modul de viață.

Phuket este cel mai indicat și mai accesibil punct de pornire în explorarea comorilor mării Andaman. Numeroasele sale vapoare care pleacă atât din port cât și din Marina, fac legătura cu cele mai celebre, vizitate și fotografiate insule. Am ales să luăm biletele online, în prealabil, pentru a economisi timp prețios, și s-a dovedit a fi chiar mai avantajos. Absolut toate tripurile, dar și transferurile de pe o insulă pe cealaltă au avut inclus în preț transferul cu mașina de la hotel și până la/ de la port.

Așadar, alături de Trazy, am explorat frumoasa regiune Krabi, cu insule sălbatice și stâncoase, cu roci care se înalță deasupra mării, în cele mai frumoase forme plăsmuite de natură, cu plaje cu nisip incredibil de alb, scăldate de apele turcoaz, bogate în corali și viață marină.

Phang-nga este un loc de vis – trebuie văzut când te afli în regiunea Mării Andaman – un parc național și o minune naturală plină de insulițe, caverne scufundate și stânci de calcar care se înalță spre cer, din ape limpezi cu cea mai minunată culoare de smarald! Golful este adăpostit și este un loc ideal pentru expediții de canotaj. Prânzul gustos, experiența grozavă atât cu vaporul cât și cu caiacul, se datorează oamenilor minunați care fac acest tur posibil, iar biletele le-am găsit aici.

Atracția principală, insula James Bond – cunoscută inițial și local ca Koh Tapu sau Nail Island, și-a găsit faima prin filmul Bond din 1974 „The Man with the Golden Gun”. Filmul i-a avut ca protagoniști pe Roger Moore și Christopher Lee (în rolul lui Scaramanga), dar topografia pitorească a contribuit la transformarea filmului într-un favorit ferm al seriei Bond. De asemenea, a transformat golful Phang Nga, necunoscut anterior, într-o atracție turistică majoră.

Cele mai îndrăgite suflete și unii dintre cei mai vechi locuitori ai ținutului, elefanții de la Green Elephant Sanctuary Park, ne-au onorat cu prezența lor emoționantă, într-o dimineață numai bună de mers la scăldat, împreună cu maiestuasele ființe. Aproape că nu meritam să fim în preajma lor, mi s-a rupt sufletul știind că majoritatea elefanților din sanctuar poartă traumele trecutului ori semnele muncii grele la care au fost supuși. Nu pot decât să sper că având grija de ei în aceste lăcașuri etice, care din fericire sunt din ce în ce mai numeroase în Phuket și nu numai, să ne mai spălam din păcate și să mai îndreptăm din răul pe care noi le-am pricinuit. Am fost pe deplin emoționați și ne-am luat rămas bun cu respect de la acești locuitori inteligenți și buni, bucuroși că Ben, micul elefănțel în vârstă de un an privește încrezător spre un viitor mai bun!

Insula Phi Phi

O destinație în sine, “Perla” Mării Andaman, ne-a găzduit timp de câteva zile la PP Erawan Palms Resort pe plaja Laem Tong, izolată și extrem de frumoasă, cu doar câteva restaurante de familie, care arătau mai degrabă ca o extensie a casei lor, cu bucătăria afară și mesele așezate pe plajă, în așa fel încât experiența culinară să fie cât mai autentică și mai aproape de natural, cu picioarele în nisip și briza împletind părul, pe cea mai veche muzică care există: sunetul mării. Doar bărcile ancorate ale localnicilor fac legătura cu partea mai animată a insulei. Deși se poate ajunge de aici în Tonsai pe jos, am considerat că jungla prezintă un risc mult prea mare întrucât printre locuitorii ei se numără cobrele, pitonii, varanii și scorpionii, de a căror întâlnire nu ne-am fi bucurat. Din păcate, insula nu dispune de infrastructură, astfel că barca este singurul mijloc de transport de la un punct la altul. Din locul de Belvedere se observă de-o parte și de cealaltă plajele principale Loh Dalum și Tonsai, însă printre cele mai frumoase se numără Long Beach și Monkey Beach.

Cu barca tradițională în jurul Phi Phi

Am așteptat cu nerăbdare momentul întâlnirii cu Golful Maya, un mic paradis făcut celebru de Leonardo DiCaprio în filmul “Plaja”. Nisipul ca făina, apa clară și calmă în care înota nestingherit un pui de rechin, vegetația bogată de pe crestele stâncilor care îmbrățișează marea de-o parte și de cealaltă, pictează cel mai frumos tablou. De aici am admirat cu bucurie și emoție în suflet priveliștea spectaculoasă a apusului, până când ultima rază de soare a dispărut după orizont, învăluiți de culorile aurii ale amurgului și de liniștea deplină din larg. Marea și adâncurile sale se pregăteau de somnul odihnitor. Ne-am întors la plaja noastră cu aceeași barcă, doar noi doi și marea, călăuziți în noapte de razele lunii pline și de luntrașul care spărgea valurile cu barca lui.

În drumul nostru spre golful Maya, am trecut pe rând pe la Plaja Maimuțelor, insula circulară Bamboo, presărată cu bambus sălbatic și am navigat de-a lungul peșterii Vikingilor, care a fost folosită cândva pentru extracția cuiburilor de păsări, ingrediente apreciate în cultura chineză, pentru a face supe medicinale despre care se crede că ajută la longevitate.

Am făcut foarte mult snorkeling, începând cu Shark Point și continuand cu Laguna Pi Leh, o frumoasă lagună turcoaz, înconjurată de stânci falnice de calcar. Pe alocuri, aici pare că apa este luminată din fundul mării – o priveliște spectaculoasă! Acesta e unul dintre cele mai frumoase locuri din arhipelagul Phi Phi, așadar ne relaxam și plutim în apa cristalină și calmă a acestei bijuterii a Mării Andaman. Sesiunea de snorkeling se încheie în golful Loh Samah, renumit pentru apele calme și puțin adânci care adăpostește un recif de corali mare plin de pești colorați. Din motive de logistică, biletele au fost procurate online aici, dar se pot achiziționa și de la numeroasele agenții din Tonsai, la prețuri asemănătoare.

Koh Yao Yai

Pentru ultimele zile în paradisul asiatic lăsăm în urma noastră regiunea Krabi și ne întoarcem în zona Phang-Nga, pe o insulă foarte puțin dezvoltată, liniștită și sălbatică. Un drum principal străbate toată insula de la un capăt la celălalt, iar de pe marginea drumului se întrezăresc casele localnicilor, care uneori nu depășesc dimensiunea colibelor, un trai arhaic pe care ne este din ce în ce mai greu să-l înțelegem în zilele noastre. Fericirea stă în lucrurile mărunte pe insula Yao Yai, iar localnicii sunt buni, calzi și primitori, ca de altfel peste tot pe unde am fost în Thailanda.

Santhyia Koh Yao Yai ne-a găzduit pe acesta insulă, cu bivoli de apă, viață marină din abundență și cele mai frumoase apusuri de soare! Resortul este construit în totalitate din lemn de tec, inclusiv mobilierul care este prelucrat manual și înfrumusețat cu diverse modele detaliate și complexe. Integrat cu măiestrie arhitecturală în mijlocul naturii, construit pe stâncă, la înălțimi halucinante, acest loc vine în întâmpinarea simțurilor cu cele mai frumoase priveliști de care un hotel ar putea dispune vreodată! Seara vine cu calde culori, arome de pește pe grătar, spectacol de foc și dansuri tradiționale, iar noaptea adormim cu cântecul șopârlițelor gecko, care își fac simțită prezența la ceas de seară, ca o reasigurare că vor veghea asupra noastră.

Zi după zi, lucrurile se desfășoară la fel, însă abundența naturală nu îți dă voie să te plictisești, iar într-una din zile am închiriat o motocicletă și am pornit să descoperim insula și pe cea mai renumită plajă a sa: Haad Laem, cu al său banc de nisip care se prelungește până departe în mare, astfel că atunci când se retrag apele acest loc este preferat pentru o plimbare.

Luăm cu noi calmul, frumosul, bunătatea, căldura și aromele locului, și lăsam în schimb o bucată din sufletul nostru. Am redescoperit farmecul Asiei și am fost încă o dată pe deplin cuceriți! Khxbkhun mak!

Bucătăria Thailandeză

Bucătăria locală este ofertantă, variată, plină de arome și spre surprinderea noastră, deloc picantă. Chili și alte sosuri adiacente sunt oferite la cerere iubitorilor de picant. Bucătăria se axează în general pe fructe de mare și pește de toate felurile, gătit fie pe grill, fie în sos de curry, stir-fried cu orez, sau phat thai, cu tăieței. De asemenea, foarte pupulare sunt frigăruile de pui și porc cu sos Satay, porumbul la grătar, supele și fructele tropicale: mango, banane, papaya, ananas și pepene, din care se prepară adesea Smoothie.

Lemon grass, busuioc, coriandru, galangal, ardei iute, usturoi, suc de lămâie, lapte de cocos și sos de pește fermentat sunt doar câteva dintre componentele distinctive care dau viață gusturilor bucătăriei Thai. Ele se regăsesc în aproape toate rețetele și preparatele, fie împreună sau separat.

Laptele de cocos este o caracteristică a majorității deserturilor, cum ar fi delicioasa înghețată de nucă de cocos servită în coajă de nucă, sau prăjită într-o crustă de aluat, servită pe pat de gem și fructe proaspete, și tradiționalul khao niaw mamuang (orez lipicios cu mango), care este foarte gustos.

Băuturile cele mai la îndemâna sunt sucurile de fructe proaspete, apa de nucă de cocos, sau berea locală Chang. Băuturile alcoolice se găsesc la prețuri destul de ridicate, întrucât majoritatea provin din import.

Cel mai mult ne-au intrat la suflet bucatele preparate de restaurantele On the Rock și Sugar and Spice în Phuket, dar și de Isaan Fine din Koh Yao Yai, care a reprezentat o mare surpriză plăcută, întrucât aromele care se regăseau în preparatele șefului rivalizau cu cele ale unui restaurant fine dining.

Bine de știut

Thailanda este o țară pașnică, cu oameni săritori și degajați, unde nu e foarte greu să petreci o vacanță de vis, mult sperantă și așteptată. Însă fiind aproape de Tropice și având o cultură atât se diferită e bine de reținut următoarele:

  • Apa de la robinet nu este bună de băut, așadar se consumă numai apă îmbuteliată, inclusiv pentru a te spăla pe dinți. Din acest motiv, consumul de salată, înghețată, cuburi de gheață și cam tot ceea ce intră în contact cu apa proaspătă trebuie limitat la locurile unde se respectă regulile de igienă.
  • Fiind o zonă tropicală, radiațiile UV sunt ridicate; este indicat folosirea unei creme cu factor mare de protecție și acoperirea capului în cazul expunerii repetate la soare. E bine să ai la tine și gelurile cu Aloe Vera, pt. a hidrata pielea după expunerea la soare.
  • Țânțarii sunt prezenți în număr mare și din păcate pot transmite boli destul de serioase, motiv pt. care spray-ul împotriva țânțarilor este de nelipsit.
  • Asigurarea de sănătate și a gadgeturilor este mai mult decât recomandată.
  • Viza se poate obține atât în aeroport cât și online, iar mai multe informații găsiți aici.
  • Accidentele de motocicletă sunt destul de frecvente, de aceea este recomandată prudența maximă, iar permisul internațional este obligatoriu pt. ca asigurarea de sănătate să acopere daunele/ costurile rezultate în urma unui eventual accident.
  • Taxiurile/ microbuzele pot fi luate din aeroport, iar cel mai bun schimb valutar se găsește la casele de schimb valutar de pe străzile principale.
  • Bunele maniere în Thailanda dictează ca la intrarea în orice spațiu, papucii sa fie lăsați afară, pt. a nu aduce murdărie în interior. În egală măsură, în timpul mesei nu este politicos să stăm cu picioarele sprijinite de scaun sau mai rău, de masă.
  • Acestea fiind zise, călătoria în Thailanda va fi cu siguranță una memorabilă, nu trebuie decât să te bucuri de frumusețea naturală, și să te lași răsfățat de masajele locale, care îți înlătură toate grijile și te fac să simți că ai renăscut.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *