Cand spui Toscana, gandul iti zboara la dealuri acoperite de vii, la vin, branzeturi si mezeluri alese, la casute de piatra cocotate pe stanci, la Florenta cu arhitectura-i renascentista si la placerile simple ale vietii de care italienii stiu sa se bucure din plin, nedezmintindu-se de filosofia lor de viata – Il dolce far niente: o dimineata inceputa cu un cappuccino cremos si un croissant absolut divin, un apus de soare in acorduri de chitara, plimbari si conversatii la ceas de seara, insotite de un Aperol sprit.
Toscana este un loc care se savureaza, ca un pahar de vin vechi, care te invaluie in verdele sau bogat si te invita intr-o lume dominata de traditie, atmosfera familiala si dragoste pentru viata.
Pisa – Florenta
Desi ne-am propus sa ne bucuram mai mult de spectacolul stradal pe care Florenta il ofera, in cele doua zile si jumatate, petrecute aici, tot am obosit mergand de la un obiectiv la altul si asta pentru ca Florenta este un gigantic muzeu in aer liber, un spectacol artistic prea bogat pentru a fi surprins intr-un timp atat de scurt.
Centrul orasului este mult prea neincapator pentru cele trei mari capodopere: Battistero di San Giovanni, Turnul lui Giotto si desigur Catedrala sau Duomo, care parca da din coate sa-si croiasca mai mult loc. Este, poate, cea mai impresionanta si fascinanta catedrala, vazuta pana acum, o constructie in stil gotic si neogotic, celebra pentru cupola lui Filippo Brunelleschi – inalta de 45,4 metri, pictata de Giorgio Vasari si Federico Zuccari cu scene reprezentand Judecata de Apoi. Desigur, daca urci cele 463 de scari ale cupolei poti sa te bucuri de o panorama a centrului vechi, insa, noi am incercat sa evitam cozile si am optat, in schimb, pentru panorama orasului, admirata din Piazza Michelangelo, loc preferat de intalnire pentru tinerii care se strang la apus pe scarile pietei si asteapta finalul unei alte superbe zile, in frumoasa Florenta.





Sigur ca obiectivele turistice sunt numeroase, insa noi ne-am indreptat atentia inspre cateva indoor si cateva outdoor, astfel incat sa imbinam muzee, cu monumente, gradini si spectacol stradal. Am vizitat asadar, prototipul arhitecturii renascentiste – Palazzo Medici Riccardi cu a sa Cappella dei Magi si ne-am delectat auzul cu acordurile artistilor stradali in Piazza della Signoria, de unde am admirat fatada Palazzo Vecchio si statuile, remarcabila fiind statuia in bronz a lui Perseu tinand in mana, victorios, capul Meduzei.









Pentru picturi, inarmati cu rabdare, ne-am indreptat pasii inspre Galleria degli Uffizi, cel mai mare muzeu cu colectii de arta renascentista din Florenta, dispuse in zeci si zeci de sali, unde o vizita rapida dureaza cel putin doua ore. Foarte multe picturi din perioada renascentista (majoritatea imense, de altfel) o infatiseaza pe Fecioara Maria cu pruncul Iisus sau creioneaza in zeci de ipostaze Buna Vestire, temele crestine fiind o caracteristica a artei renascentiste. Aici mi-au atras atentia grandoarea operelor lui Duccio, Giotto si Cimabue din anii 1200, Primavara si Nasterea Zeitei Venus a lui Botticelli, Bunavestire a lui Leonardo da Vinci, La Venere a lui Tiziano, Feciora cu Pruncul si Doi Ingeri a lui Filippo Lippi, precum si opere ale celebrilor Raffaello, Michelangelo, Rembrandt, Caravaggio, Fra Angelico si Masaccio.









Am ales sa vizitam Muzeul National Bargello, in detrimentul Galleria Dell’Accademia, unde se gasesc multe din sculpturile lui Michelangelo, inclusiv David, deoarece, aparent Bargello contine cea mai frumoasa colectie de sculpturi renascentiste din Italia, numarul de capodopere ale lui Michelangelo, Donatello si Benvenuto Cellini fiind impresionant.










Dupa atata arta, pregatiti pentru o gura de aer proaspat, am traversat Ponte Vecchio ne-am indreptat pasii inspre gradinile Boboli cu ale sale grote, labirinturi verzi si mici lacuri, respectiv Bardini, de unde am avut o panorama superba asupra Domului si orasului, admirand in drumul nostru Biserica Santa Felicita si fatada Palatului Pitti.







Am acordat putina atentie si bisericilor San Lorenzo si Santa Croce, dar si Pietei della Stazzione, cu a sa cladire din secolul 13.
In Florenta se mananca bine in multe locuri, insa noi ne-am simtit cel mai bine la Tratoria Zaza, cele mai emblematice cafenele si restaurante fiind: Caffe Scudieri din 1939, in fata Battisterului, Caffe Rivoire, din Piazza della Signoria, La Menagerie, in Piazza Santo Spirito si Frescobaldi pe Via dei Magazini.
Venetia
Despre Venetia nu se poate povesti prea mult, ea trebuie traita, simtita si descoperita straduta cu straduta, canal cu canal… Venetia este posesoarea garii cu cea mai frumoasa priveliste, iar de aici esti liber sa iei un vaporetti sau sa mergi pe jos si sa descoperi frumusetile ei pas cu pas. Noi am pornit pe jos si am descoperit in drumul nostru Palatul Mocenigo, Biserica Santa Maria Gloriosa dei Frari, Podul Rialto, Scuola Grande di San Rocco, Palatul Grassi, Castelul Rezzonico, Squero di San Trovaso cu pitorescul specific, iar de aici am traversat podul Galeriei dell’Accademia pentru a ne indrepta inspre celebra Piata San Marco cu a sa Basilica San Marco si Palatul Dogilor, nu inainte insa de a trece pe langa Teatrul La Fenice. Aici am savurat traditionalele arancini, iar in Piata San Marco se gaseste Caffe Lavena, unde dupa orele 17:00 poti savura un pahar de Prosecco insotit de cateva aperitive.













Chianti – Monteriggioni – Siena – Montalcino – Pienza – Montepulciano – Bagni di San Filippo
La bordul simpaticului Fiat 500 am calatorit prin satucele Toscanei, ne-am incantat sufletul si privirea cu superbele panorame si ne-am satisfacut curiozitatea gastronomica cu bucatele traditionale.
In regiunea Chianti cele mai frumoase popasuri sunt Strada in Chianti pentru panorama, Greve in Chianti pentru degustarea vinurilor, castelul Montefioralle, Panzano in Chinati pentru panorama, aici am savurat un pranz delicious cu o vedere de milioane la restaurantul Il Vescovino si Castellina in Chianti, unde ne-am plimbat pe Via delle Volte.
Am trecut prin Monteriggioni, un satuc imprejmuit de ziduri circulare cu portile medievale Fiorentina si Romana, cu mica sa Piazza Roma si cele 4 turnuri stravechi si ne-am oprit in Siena, un orasel absolut incantator, unde ne-am plimbat prin cele doua mari piete ale sale: Piazza del Duomo si Piazza del Campo, cu ale sale obiective turistice si o arhitectura medievala pe care soarele o inmuia cu razele sale stralucitoare, intr-o lumina calda, imbietoare. Cateva locuri bune pentru tras sufletul sunt Taverna di San Giuseppe, pe Via Giovani Dupre, 132 (neaparat cu rezervare), sau La Botegga dei Sapori Antichi, pe Via delle Terme, pentru aperitive si checul Panforte, dar nu sunt de neglijat nici biscuitii Ricciarelli.
Dupa un somn bun la hotelul La Colonna, drumul ne poarta catre Montalcino, renumit pentru vinul sau Brunello, facut doar cu struguri Sangiovese, in timp ce reteta traditionala pentru vinul de Chianti cuprinde varietati de struguri Canaiolo, Colorino si intr-o mica masura Sangiovese. Impresionanta aici este fortareata din 1361, in varful satului, de pe ale carei ziduri inalte, obtinem o panorama de 360 de grade asupra imrejurimilor.
Pienza, cu o vedere spectaculoasa asupra vaii D’Orcia, de pe Via dell’Amore, ne-a ademenit cu bucatele sale traditionale, asa ca ne-am oprit la Townhouse Caffe, pe Corso il Rosellina, 11, pentru un platou toscan cu absolut divina branza Pecorino cu trufe, sarutata suav de dulceata mierii. N-am mai fi plecat de aici, dar Montepulciano ne astepta imbietor.
Preferat de regizori, Montepulciano este locul in care s-au filmat peliculele Midsummer Night’s Dream si The Twilight Saga: The New Moon, lucru lesne de inteles, datorita arhitecturii medievale si autenticitatii acestui satuc, neatins de dezvoltarile tehnologice. La fel de veche si autentica este si cafeneaua Polizano, pe Via Voltaia nel Corso, unde am savurat un cappuccino freddo cu vedere.
De aici, masinuta noastra rosie ca focul, ne-a purtat catre cele mai spectaculoase si frumoase bai termale in aer liber – Bagni di San Filippo, in Val D’Orcia. Nu ne-am putut desparti usor de ele, prin urmare am petrecut aici aproape doua zile relaxante, in baile tamaduitoare care ne-au alinat oboseala acumulata strabatand muzeele, gradinile si stradutele din inima Toscanei.














Levanto – Monterosso Al Mare – Vernazza – Corniglia – Manarola – Riomaggiore
Intorcandu-ne la Florenta am luat trenul catre ultima noastra destinatie, din aceasta minunata vacanta: Cinque Terre.
Aceste cinci satuce, desprinse parca dintr-o poveste, cu casutele lor colorate, construite in stanca, terasate si ingramadite unele intr-altele, se intind de-a lungul rivierei italiene si constituie o atractie principala pentru milioane de vizitatori anual. Monterosso al Mare a fost preferatul nostru pentru plaja si mancare cu ale sale Gastronomia San Martino si L’Ancora della Tortuga, ambele experte in mancaruri pe baza de fructe de mare si peste. Vernazza este un orasel cochet cu un portulet dragut, cu barcute pescaresti, Corniglia este spectaculos, cu munti salbatici care se pravalesc dramatic in mare. Manarola a fost preferatul meu, pentru expresivitate si frumusete, iar Riomaggiore te incanta cu zona portului.
Levanto, care ne-a gazduit timp de o saptamana, este un orasel cu o plaja intinsa si cateva atractii turistice. 2 Lune si Trattoria Cavour ne-au incantat simturile din punct de vedere gastronomic.
Am lasat in urma noastra Italia, dar nu si La dolce vita, satisfacuti fiind de cele vazute si invatate in periplul nostru prin Toscana.













