Ultima deplasare din acest an, in Barcelona, aduce cu sine un final fantastic anului in care am incercat sa descoperim cat mai mult din minunatul nostru continent, sa ne bucuram de nou si sa ne imbogatim sufletul cu experientele si trairile specifice locului.
Cand spun Barcelona ma gandesc automat la cateva caracteristici care fac din acest loc o bijuterie unica in coroana Mediteranei: El Classico, Antonio Gaudi, flamenco si savori culinare care-ti vor ramane in suflet pentru totdeauna.
Timp de 4 zile am experimentat , pe rand, toate cele de mai sus si am sa detaliez in cele ce urmeaza.
Ziua 1 – Camp Nou, El Clasico
Prima zi, a fost inchinata, aproape in exclusivitate, fenomenului El Clasico, un meci pe care sotul meu l-a asteptat cu sufletul la gura si pe care l-a trait cu o intensitate maxima , cel mai frumos derby al fotbalului European si nu numai. Evenimentul a fost sarbatorit intr-un loc iubit de localnici: La Paradeta (Passeig de Gracia), situat foarte convenabil, la doar cateva minute de hotelul la care am fost cazati: Axel Hotel Barcelona&Urban Spa.





Ziua 2 – Casa Batllo, Casa Mila (La Pedrera), Montjuic, Pl. Espanya, Montjuic Castle, Barceloneta Beach
A doua zi, pentru ca erau oarecum in drumul nostru, am admirat doua capodopere, semnatura lui Gaudi, care ies din tipare, la fel ca toate operele lui, de altfel: casa Batllo – care portretizeaza legenda lui Sant Jordi, are un acoperis sub forma spatelui unui dragon si balcoane care intruchipeaza craniile victimelor sale; si casa Mila (La Pedrera) – un bloc de apartamente, cu fatada curbata (nu exista niciun perete drept in acesta cladire), acoperis bizar cu seminee sculptate si balcoane din fier care par alge ce se agata de peretii in forma de valuri.
Am pornit apoi inspre Montjuic, cu metroul pana in Pl. Espanya, iar apoi pe jos, pe langa fantanile magice, pana sus la Palatul National, azi Muzeul National de Arta Catalana. De sus, privelistea este absolut superba. De aici, dupa cateva minute de mers pe jos, am ajuns la telefericul care ne-a dus la castel, iar de aici, dupa alte cateva minute de mers pe jos am gasit si telecabina care ne-a scutit de un drum si ne-a lasat tocmai pe plaja Barceloneta, unde am zabovit putin, ne-am plimbat si-am inspirat aerul sarat al marii, mai ales ca se arata si soarele. Spre seara, ne-am gandit sa incercam paella, iar pentru asta am ales sa mergem la restaurantul 7 Portes, care ne-a servit cu fast traditionala mancare.







Ziua 3 – Picasso Museum, Sagrada Familia, Gothic Quarter, Santa Maria del Mar, Barcelona Cathedral
Am rezervat bilete din timp atat la muzeu cat si la Sagrada, pentru a evita cozile si a ne incadra in timp. Muzeul a fost primul la care ne-am oprit pentru a fi martorii inmuguririi si dezvoltarii geniului artistic al lui Picasso. Fotografierea este interzisa insa cele mai remarcabile opere sunt: The First Communion, Science and Charity, precum si seriile Las Meninas, inspirate de Velazquez, si redate de pictor prin tehnica cubismului. Am vizitat muzeul intr-o ora jumate si am pornit inspre Sagrada Familia, cu o scurta oprire la Inter Tapas, in vecinatatea basilicii, pentru un pranz timpuriu.
Construita in stilul neo-gotic, cea mai neconventionala biserica a Europei, este incarcata de simbolism. Gaudi si-a dedicat 40 ani din viata acestui proiect (ultimii 14 in exclusivitate).
Fatada Nasterii si cripta, in care Gaudi a fost inmormantat, sunt considerate a fi cele mai frumoase elemente ale bisericii. La o privire mai amanuntita a fatadei observam diverse reprezentari ale florei, faunei si figurilor umane, prezentand ca pe o poveste, scene din tineretea lui Iisus Hristos.
Credinta, Speranta si Caritatea, reprezinta cele trei porti care alcatuiesc Fatada Nasterii. La poarta Sperantei observam reprezentari ale exodului din Egipt, sacrificarea celor inocenti, precum si parinti si bunici ai lui Iisus. Poarta Credintei ilustreaza pasaje din evangheliile si teologia crestina, pe cand usa dubla a portii centrale a Caritatii e separata de o coloana reprezentand genealogia lui Iisus. Cei trei magi se afla in partea stanga, jos a usii, iar pastorii sunt in partea opusa lor. De la scena nasterii se iveste o stea cu multe colturi, iar deaspupra ei observam Buna Vestire si incoronarea Fecioarei Maria de catre Iisus.
La polul opus, Fatada Patimilor, realizata de Josep Maria Subirachs, prezinta sculpturi si reprezentari umane osoase si colturoase, figuri aproape dezumanizate, un peisaj care bantuie si abunda de suferinta. Aceasta fatada zugraveste suferintele si executia lui Iisus in 12 grupuri de sculpturi aranjate pe 3 niveluri. Putem identifica Cina Cea de Taina, arestul din Gradina Ghetsimani, sarutul lui Iuda, patimile lui Iisus, lepadarea lui Petru la cantatul cocosului, Pilat spalandu-si mainile, eliberandu-se de responsabilitatea condamnarii lui Iisus, culminand cu rastignirea Mantuitorului si inmormantarea Sa, avandu-l alaturi pe Nicodim.
Fatada Maririi, ultima, momentan in constructie, este inchinata Invierii Mantuitorului, iar basilica va avea in total 9 turnuri, unul central, 4 reprezentand Evanghelistii , iar alte 4 construite pe partea cu Fatada Maririi.
Interiorul basilicii este de o frumusete rapitoare cu coloane care se inalta si se desprind in mai multe brate, asemeni copacilor care se inalta la cer. Vitraliile sunt coplesitoare, iar pe alocuri lumina care se revarsa prin ele pe coloanele si peretele din interior, formeaza culorile curcubeului, ca o revarsare de pace, liniste si iubire.
Dupa un scurt popas ne-am indreptat pasii catre centrul vechi al orasului, un labirint de stradute cochete si umbrite, avand in inima lor Catedrala Gotica, datand din secolul al 13-lea. La fel de frumoasa, biserica favorita a Barcelonei, Basilica de Santa Maria del Mar, are o acustica superba pentru concerte si este construita in stilul gotic catalan. Seara s-a incheiat la Tallers 76 cu tapas si sangria.













Ziua 4 – Park Guell, La Rambla, La Boqueria, Palau Guell, Placa Reial, Port Vell, Palau Dalmases
Vremea din ultima zi s-a dovedit destul de capricioasa, intrucat dimineata ne-a intampinat cu vant si ploaie, dar de-a lungul zilei am avut si momente cu soare.
Acest parc s-a vrut a fi un complex rezidential, construit pe un deal cu vedere spre Barcelona, asadar Gaudi a fost insarcinat cu acest proiect de catre Eusebio Guell. Planul initial prevedea un mini orasel cu gradini, insa, din pacate, numai doua case au fost construite. Transformat intr-un parc, acesta include viaducte, arcade si mozaicuri si este intens vizitat in fiecare zi.
Intorsi in oras, am luat La Rambla la pas, incepand din Placa Catalunya. Celebra strada este mereu aglomerata, in principal cu turisti, vibranta, vesela si galagioasa. De-a lungul ei, este o insiruire de cladiri impozante si de piete interesante. Printre cele mai importante se numara Teatrul Liceu, Palatul Guell, Pietele Boqueria si Reial, culminand cu magnificul monument al lui Cristofor Columb, aratand in directia Americii.
Ajunsi in Piata Boqueria, ne-am perindat o vreme prin ea, in parte datorita vremii nefavorabile, dar mai degraba datorita gamei largi de bunataturi traditionale, de la tot ce misca in mare la varietati de mezeluri si carnati, condimente, fructe si legume, trufe si ciocolata de casa, dar si bauturi racoritoare, din fructe proaspat stoarse. Cum tot eram in jurul pranzului, am hotarat sa incercam aici cateva din variantele imbietoare, ne-am hotarat greu, pentru ca totul arata bine. Am mai poposit la un pahar de Cava si cu greu am lasat in urma piata cu toate bunataturile ei si oamenii sai veseli.
In port am avut parte de un apus superb, razele aurii ale soarelui se oglindeau in apa marii si pe vaporasele marinei. Pentru iubitorii de cumparaturi, aici se afla mall-ul Maremagnum, iar pentru iubitorii vietii acvatice, se poate vizita Aquarium.
Sederea noastra in Barcelona s-a incheiat cu un spectacol de flamenco fulminant, intr-un palat construit in stil gotic, din centrul vechi. Autenticitatea spectacolului ne-a trezit simturile, a fost atat de puternic, pasional si intens, iar artistii au transmis atata emotie, incat aproape a durut. Au fost momente in care m-am tinut sa respir, atat de intens a fost spectacolul, cu o energie aproape ireala.
La Paradeta (El Born) ne-a gazduit pentru ultima cina in acest oras frumos, nepretentios, prietenos si relaxant.










