Londra le are pe toate. Batranul si totusi atat de actualul oras, reuseste sa imbine intr-un mod cat mai armonios mostenirea strabuna, traditiile monarhiei, cu cladirile zgarie nori, arhitectura si aerul modern. Londra te intampina atat cu istoria unui regat maret, cat si cu fascinatia uneia dintre cele mai moderne capitale.
Desi am avut la dispozitie doar doua zile pentru a vizita orasul, am reusit sa vizitam aproape tot ce ne-am propus. Din multitudinea de atractii turistice cu care te imbie Londra am selectat desigur doar obiectivele care au reprezentat un mai mare interes pentru noi, astfel ca ne-am inceput ziua cu vizita la muzeul figurinelor de ceara, Madame Tussauds, unde ne-am bucurat de “intalnirea” cu o parte dintre vedetele noastre preferate si personalitati care au marcat istoria.
De aici, am trecut pe langa statuia celebrului detectiv Sherlock Holmes si ne-am indreptat inspre Catedrala St.Paul, din al carei turn am surprins vederi spectaculoase asupra orasului. Am fost de-a dreptul coplesiti de inaltimea la care ne aflam si umili in fata unei creatii atat de impresionante si a intregii lumi care se derula la picioarele noastre. E greu de descris in cuvinte sentimentul care te incearca atunci cand esti acolo… sus…, dar cu siguranta trebuie incercat de cei care iubesc adrenalina. Am urcat in total 528 de trepte, la o inaltime de 85 de metri. Cele trei galerii pe care le-am parcurs sunt: dupa 257 trepte, Whispering Gallery (la 30 m peste pardoseala Catedralei), acolo unde orice şoaptă rostită către unul din pereţii Domului poate fi auzită la 32 m pe partea opusă a acestuia; dupa 119 trepte, Stone Gallery (53 m inaltime); iar dupa alte 152 trepte, Golden Gallery (85 m înălţime), de unde am avut cea mai cuprinzătoare vedere asupra oraşului. Se pot observa Millenium Bridge, Tate Modern, Houses of Parliament, London Eye şi chiar National Theatre şi Waterloo Bridge (cel construit de femei pe când bărbaţii erau duşi la război). În cripta Catedralei am putut vedea printre altele mormintul Amiralului Lord Nelson, al Ducelui de Wellington şi pe cel al poetului englez William Blake.
Dupa o experienta atat de bogata si exhaustiva ne-am indreptat inspre Covent Garden, unde am luat si masa; noi am ales Bella Italia, dar sunt o multitudine de restaurante, pe gustul tuturor. Zona Covent Garden impresioneaza prin arhitectura unica, frumos colorata, dar si prin piata care imbie la fel de fel de bunatati. Tot aici se afla Covent Garden Royal Opera House.
Desi se inserase deja, ne-am indreptat pasii inspre gradinile Kensington, locul magic din povestile cu Peter Pan, unde se afla de fapt o statuie cu Peter Pan si Hyde Park, cel mai mare si mai cunoscut parc din Londra, care adaposteste un memorial in cinstea printesei Diana. Tot in acest parc se afla “Speackers’ Corner”, locul in care oricine poate tine un discurs. Pentru ca am ajuns la Londra exact de Anul Nou, ne-am putut bucura si de Winter Wonderland, parcul de distractii, amenajat in Hyde Park, cu ocazia sarbatorilor de iarna.
Din gradinile Kensington se ajungea destul de usor la zona muzeelor, Natural History Museum si Science Museum sunt doar doua dintre muzeele care ne-au trezit un real interes, dar pe care, din pacate, nu am mai reusit sa le vedem, din cauza orei inaintate.
Pentru a simti cat mai bine spiritul Londrei si pentru a lua pulsul capitalei, ne-am hatarat sa dedicam a doua zi, plimbarilor de la un punct turistic la altul, asa ca am luat Londra la pas si am inceput cu zona Westminster, parcurgand urmatorul traseu:
- Am inceput cu Westminster Abbey, celebra catedrala in care s-a oficiat casatoria Printului William cu Kate Middleton, in prezent duce si ducesa de Cambridge.
- Am continuat cu Parcul St. James, cel mai vechi si mai insemnat din punct de vedere istoric dintre cele opt parcuri regale ale capitalei. Aici am intalnit felurite specii de pasari, multe dintre ele reprezentand cadouri ale oficialilor straini catre familia regala. Ne-am bucurat privirile cu pelicani, lebede, rate si nelipsitele veverite jucause. Am urmat cursul lacului si am ajuns in cele din urma la portile Palatului Buckingham. Chiar in fata palatului se afla Memorialul Reginei Victoria, inconjurat deja de turistii sositi la palat pentru ceremonia de schimbare a garzilor, care are loc, de obicei, in fiecare zi, la ora 11:30. (Pentru a verifica cu exactitate zilele in care are loc ceremonia vizitati site-ul www.changing-the-guard.com).
- La scurta distanta de palatul Buckingham este Palatul St. James, construit de regele Henry al VIII-lea si infrumusetat de multi alti regi, inclusiv Anne Boleyn si Elisabeta I.
- In contrast puternic cu palatele este Piccadilly Circus, initial un nod de trafic, iar in prezent o destinatie turistica de sine statatoare, Piccadilly face legatura dintre teatrele de pe Shaftesbury Avenue, cu magazinele de pe Regent Street si neastamparata viata de noapte a Pietei Leicester. Piccadilly reprezintă acum chintesența Londrei moderne, cu fundalul sau de panouri imense în mișcare, cozile de autobuze cu etaj și variate atracții pentru vizitatori.
- Am ajuns apoi in Trafalgar Square, chiar in inima Londrei si unul dintre punctele cele mai vibrante ale capitalei. Acesta este, totodata, poate chiar locul meu preferat, de pe durata intregului traseu. Atmosfera din Trafalgar este una foarte vie si in acelasi timp relaxanta, datorita fantanii arteziene si a locurilor de popas amenajate. Piata gazduieste „Fourth Plinth”, un centru al artei publice contemporane, precum si Columna lui Nelson si mai multe galerii.
- Parcurgand Whitehall, catre Downing Street, am trecut pe langa palatul Whitehall, pe stanga, si locul executiei regelui Charles I. In partea dreapta se afla Horse Guard’s Parade si imediat dupa se afla casa primului ministru al Marii Britanii, chiar la intrarea pe Downing Street.
- Finalul primului nostru traseu ne-a adus inapoi la podul Westminster. De pe pod se pot admira desigur Parlamentul si Big Ben-ul.
Dupa un scurt popas ne-am pregatit sufleteste pentru al doilea traseu al zilei, asa ca ne-am continuat calatoria prin zona South Bank:
- Traversand podul Westminster de la nord la sud am ajuns in zona pietonala pe langa Tamisa si am lasat in urma noastra Country Hall.
- Curand am ajuns la gadinile Jubilee, dar pentru ca vremea nu a tinut cu noi si ploua, din pacate, nu am poposit si ne-am continuat drumul catre centrul Southbank, cel mai mare centru al artelor din lume, cu Royal Festive Hall, Queen Elisabeth Hall, Hayward Gallery, Skate park, o piata zilnica cu carti la mana a doua, multe restaurante si tarabe cu mancare.
- Mai departe am ajuns la Royal National Theatre, cel mai proeminent teatru finantat din fonduri publice. Desigur, se pot vizita culisele, insa noi ne-am continuat calatoria.
- Gabriel’s Warf, candva un loc al garajelor si al micilor depozite, acum un loc al buticurilor si al restaurantelor cu deschidere catre o curte interioara, care se invecineaza cu cladirea televiziunii ITV.
- De aici, am trecut pe langa Oxo Tower, locul de unde se pot face fotografii panoramice. Intrarea este libera, nu costa nimic si reprezinta o alternativa daca nu urcati in domul Catedralei St. Paul.
- Urmatorul obiectiv pe lista noastra a fost Tate Modern, o imensa galerie de arta gazduita intr-o fosta centrala electrica. Si aici intrarea este libera la galeriile obisnuite.
- Ajungem, in sfarsit, la ultimul obiectiv al traseului nostru, Shakespeare’s Globe Theatre: o reconstructie a teatrului original, elisabetan, incadrat in lemn de stejar, din 1599.
Finalizand traseele noastre prestabilite, ne-am plimbat putin prin zona Borough, cu piata Borough, de unde se raspandeau in aer miresme de mancaruri fel de fel si arome diverse, unele iuti, altele dulci, paprika, ceapa, usturoi, curry, felurite condimente care ne sporeau apetitul pentru cina :). Tot de aici se putea zari foarte bine celebra cladire Shard, dar pentru ca timpul ne presa am pornit in graba inspre British Museum, un muzeu absolut imens, gazduit de o cladire in stil roman, cu linii drepte, curate si nesfarsite coloane. M-au impresionat in mod deosebit criptele egiptene si exponatele din perioada romana.
Dupa o cina copioasa ne-am adunat ultimele puteri, am luat metroul si ne-am indreptat inspre Tower of London si Tower Bridge, obiectivele cu care aveam sa incheiem vizita noastra la Londra.
Utile:
- Noi ne-am procurat cate un travelcard (12 lire/pers/zi), dintr-o statie de tren (daca travelcardul e procurat dintr-o statie de tren, beneficiati de oferta 2 for 1, asadar doua persoane platesc un singur bilet la vizitarea diverselor obiective).
Pingback: Londra – modernul oras cu aer retro. | Calatoriile mele
Multumesc Cristina. Ma bucur ca ti-a placut. Sper sa ajungi cat mai repede la Londra si sa simti atmosfera orasului la fel de intens cum am simtit-o noi. Cred ca unele locuri se “lipesc” de suflet mai mult decat altele, iar pentru noi, Londra a fost unul dintre ele. 🙂 Sa ne auzim cu bine! Mult spor in toate!
Superbe poze! M-ai convins ca trebuie sa ajung in Londra. Imi place abordarea ta si chiar o sa mai revin aici. Mult succes si la cat mai multe vacante!