La Munchen am pornit cu inima deschisa pentru bere si bucate bavareze, insa am descoperit mult mai mult decat atat si am fost placut surprinsa de felul in care arata orasul si imprejurimile sale.
Bavaria abunda de palate care evidentiaza bogatia zonei si puterea de care se bucura familia regala. Palatul Residenz, construit partial in stil rococo, iar partial in stil neoclasic este, de departe, cel mai impunator palat pe care l-am vizitat. Vreme de patru secole (1385-1918) palatul a fost locuit de membrii dinastiei Wittelsbach, iar fiecare generatie a adus palatului aportul sau de arta si bogatie constand in mobilier, picturi, sculpturi, obiecte de bronz, ceasuri si tapiterii si multe altele. Palatul adaposteste o bijuterie de teatru in stil rococo, dar si vasta trezorerie a dinastiei Wittelsbach constand in obiecte din aur, fildes, cristale si pietre pretioase, coroanele si insemnele regale, tacamuri dar si arta religioasa.





La fel de impresionant este si stadionul Allianz Arena, al doilea ca marime in Europa, cu o capacitate de 75.000 de locuri, dar si imperiul BMW din cadrul Olympiapark, cu al sau muzeu unde peste 120 de exponate spun povestea celor 100 de ani de inovatie in domeniul auto.










Centrul istoric este o capodopera arhitecturala, incepand cu Karlplatz si continuand cu Marienplatz, piata cu palatul in stil neogotic, primaria si turnul cu ceas, Glockenspiel. Biserica Sf. Mihail, adaposteste mormantul regelul Ludovic al 2-lea, creatorul celebrului castel Neuschwanstein, Catedrala Frauenkirche este construita in stil gotic, iar Biserica Sf. Petru ofera vizitatorilor posibilitatea de a urca in turn pentru imagini de ansamblu asupra centrului istoric.











Constructia castelului Neuschwanstein a inceput in 1869 si a reprezentat crearea unei lumi alternative pentru regele Ludovic al 2-lea, care nu s-a putut multumi cu rolul de monarh constitutional, sub dominatia prusa. Astfel, adevaratul rege al Bavariei si-a creat posibilitatea de a domni ca un rege al Evului Mediu sau al Erei baroce a absolutismului.
Neuschwanstein e cu adevarat un castel de poveste, construit ca un monument inchinat culturii medievale, de catre regele sau, care a dezvoltat o pasiune pentru Evul Mediu. Profund impresionat de epopeile medievale si de muzica dramatica a lui Richard Wagner, Ludovic si-a dedicat intregul castel acestora, astfel ca pe pereti au fost pictate povesti intregi, precum: “Lohengrin”, “Tannhauser”, “Tristan si Isolda”, “Der rings des Nibelungen”, dar si “Parsifal”, o adaptare a povestii “The Grail King Parzival”, preluata de Wagner, o poveste cu care regele s-a identificat si cu care Wagner insusi l-a identificat, considerandu-l putin nebun. O incursiune la Neuschwanstein este ca o calatorie in tara povestilor, iar decorul castelului a fost realizat cu atata migala si daruire, incat numai pentru patul regelui au muncit 14 oameni timp de 4 ani. Profund religios, Ludovic a dedicat aproape in intregime sala tronului, sfintilor si lui Iisus Hristos, tavanul fiind ca o bolta cereasca gata sa-i cuprinda pe toti. Din pacate, destinul tragic si moartea prematura a regelui (40 ani), nu i-au oferit sansa de a sta pe tron. O mare parte a castelului a ramas neterminata, intrucat dupa moartea lui Ludovic, tatal acestuia, regele Maximilian al 2-lea a sistat lucrarile. Motivele religioase se regasesc si in dormitorul regelui, care si-a creat propria capela cu vitralii si un mic altar, culminand cu partea de sus a patului sau construit in forma turnurilor unei catedrale gotice. Lebada este un motiv foarte des intalnit in toate camerele castelului, fiind preferata si adorata de rege. Una dintre cele mai mari sali ale castelului este Singers’ Hall, inspirata si dedicata in mare parte lui Richrad Wagner. La fel de impresionanta este si transformarea unei camere in grota artificiala, creata dupa modelul grotei Venus din piesa “Tannhauser”.
Capodopera a neogoticului si romantismului, castelul a fost realizat in stilul medieval, atat de drag regelui, insa echipat cu cea mai avansata tehnologie a acelor zile. Camera tronului, simbol al puterii si autoritatii a fost inspirata de bisericile bizantine si crestine, fiind singurul loc din castel unde Ludovic este mentionat ca rege al Bavariei. Unul dintre cele mai vizitate castele din lume, Neuschwanstein, simbol al idealismului german, a fost deschis pentru ochii publicului la 1 august 1886, abia dupa moartea regelui.






Despre mancare, numai de bine, bucataria bavareza nu se dezminte si te incanta cu bucate alese. Noi am incercat carnati cu varza alba murata, medalion de porc la gratar cu galusca de orez si salata de varza acra, pui intreg la rotisor cu salata si cartofi, somon in sos Hollandaise cu asparagus si cartofi noi. Am ales berariile Zum Augustiner si Lowenbraukeller, unde berea e la ea acasa, iar strudelul cu mere autentic si apetisant :). Exista desigur si restaurante cu specific italienesc, grecesc sau chinezesc pentru cei care prefera varietatea.