Despre acesta insulita pot spune ca e cea mai aproape de sufletul meu, intrucat peisajul, naturaletea si linistea locului vorbesc despre frumusetea acestui pamant, neschimbat de curiosii turisti. Nisyros este la o aruncatura de bat de Kos si este alegerea perfecta pentru cateva zile de relaxare si reconectare cu natura. Cel mai atractiv punct de pe insula este impunatorul vulcan, iar drumul pana la el este cu atat mai spectaculos cu cat este marcat de urcusuri si curbe multiple de-a lungul muntilor si de un peisaj selenar, pe masura ce ne apropiem de vulcan. Mirosul specific de sulf, din aer e si el un indicator al faptului ca vulcanul este aproape, iar la capatul drumului si in pustietatea muntilor se intinde craterul activ, fumegand si bolborosind in strafundurile lui. Forta lui ne determina sa fim parca mai umili si tacuti pe masura ce avansam inspre centrul sau si sa devenim mai constienti ca oricand de maretia si atotputernicia naturii in contrast cu nimicnicia noastra. E un sentiment cu adevarat coplesitor. Ultima mare eruptie a avut loc in anul 1888, iar cel mai mare crater rezultat are un diametru de 260 metri si 30 de metri in adancime. Ne-am bucurat de toate acestea si am plecat de acolo in acordurile fine de bouzouki ale unui cantaret razlet, singurele sunete care brazdau linistea sfanta a naturii inconjuratoare.

Desigur, Nisyros ne incanta si cu alte obiective precum vechiul castel, The Castle of Knights of St. John, construit de cavaleri in 1315, in varf de stanca, la 150 metri fata de nivelul marii, domina portul, oferind privelisti de vis, admirand intinderile azurii ale marii. In incinta castelului, sapata in stanca, sub forma unei pesteri, se afla manastirea Panagia Spiliani, manastire care poarta hramul Sfintei Marii. Tot in Mandraki, orasul principal al insulei si port, se pot admira intr-o plimbare la pas, stradutele pavate, pitoresti, inguste, cu casute in traditionalele culori alb si albastru, frumos amenajate cu flori colorate, cu balcoane din lemn, lucrate manual. Totul in jur e o delectare si o incantare a simturilor care parca brusc se trezesc la viata. Zona are desigur foarte multe taverne, restaurante si cafenele, pentru cei care doresc sa faca un scurt popas.
Dispunand de un mediu propice, linistit, inclinat spre meditatie si indeletnicirile simple ale vietii, insula adaposteste multe biserici crestin ortodoxe si patru manastiri, care in prezent sunt nelocuite de calugari.

Un alt castel medieval poate fi admirat in Emporios, un satuc situat in apropiere de Mandraki. Castelul dateaza din era bizantina, insa a apartinut, de asemenea, cavalerilor Rodos-ului.

Arta culinara e la loc de cinste in Nisyros si practic oriunde te-ai opri pentru a servi masa vei fi incantat. Noi ne-am oprit, printre altele, in drumul nostru, la Limenari (pe drumul dinspre Mandraki spre Paloi) unde am ales sa servim diverse meze, iar pentru o alta masa copioasa am oprit in oraselul pescaresc Paloi, un orasel situat pe coasta, frecvent vizitat de turistii care vin pe insula. Aici am fost la taverna Salonikios si am servit in principal fructe de mare si mancare traditionala greceasca. Nici restaurantele din centrul Mandraki-ului nu sunt de ocolit.


Intrucat pe insula nu se gasesc foarte multe unitati de cazare, optiunile sunt oarecum limitate, dar in sensul bun, mai putin, inseamna, de multe ori, mai mult. Noi am gasit un hotel dragut, chiar in port, se numeste Romanzo Hotel, cu preturi acceptabile si cu vedere inspre port si mare, terasa fiind un loc ideal pentru savurarea cafelei de dimineata.
Sejurul in Nisyros a fost, cu siguranta, mai mult decat o mini vacanta. A fost o deconectare totala de la grijile cotidiene si o intoarcere inspre natura, inspre gandurile noastre cele mai frumoase. Am descoperit o lume simpla si frumoasa in care timpul parca se opreste in loc si totul in jur indeamna la meditatie si relaxare. M-am indragostit iremediabil de Nisyros si e de departe cea mai frumoasa insula care mi-a fost dat sa o vad pana acum.



