Pe urmele lui Harry Potter

De ceva vreme mi-am dorit sa cunosc cate putin din imprejurimile Bath-ului, sa patrund in pitorescul vietii satelor englezesti si sa-l observ indeaproape. Anglia este o tara verde, cu multa vegetatie, iar satele sale sunt atat de bine pastrate incat ai senzatia ca o plimbare prin ele este similara cu o intoarcere in timp, intr-o lume simpla, sacra si linistita.

Chiar daca vremea nu a tinut cu noi, am pornit de dimineata catre Stonehenge, admirand in drumul nostru minunatul tinut Wiltshire. Acest minunat monument a fost pentru prima oara mentionat ca fiind una dintre minunile britanice la 70 de ani dupa cucerirea normanda, iar de atunci a trezit o continua veneratie si curiozitate.

Dupa ce ne-am satisfacut si noi curiozitatea, am lasat in urma nostra maretul Stonehenge si ne-am indreptat catre un alt monument megalitic, mai putin cunoscut, avand o arie de 16 ori mai mare decat Stonehenge si cu aproape 1000 de ani mai vechi, pe numele sau Avebury Stone Circles. Datorita lipsei de atentie mediatica acest monument si-a pastrat farmecul magic astfel ca nu exista restrictii care sa te impiedice sa umbli liber printre pietre, sa observi activitatea biogeofizica si sa descoperi pe pielea ta energia pietrelor. Dupa atatea curiozitati megalitice, o pauza de cafea este binevenita la pub-ul acoperit cu paie, care dateaza din secolul 17 si care este centrul si punctul de atractie pentru localnici si turisti, al acestui satuc cu casutele sale cu acoperisuri de paie.

In imediata apropiere ne delectam privirea cu Silbury Hill, care este cel mai mare obiect facut de mana omului in Europa preistorica. Acesta a fost construit in urma cu 4800 de ani, iar constructia sa a durat mai mult decat cea a monumentului Stonehenge. Utilitatea sa ramane insa unul dintre marile mistere nerezolvate, desi exista mai multe teorii si speculatii.

Cherhill White Horse

Printre lanuri nesfarsite de rapita, de un galben absolut hipnotizant si vesel apare unul dintre caracteristicile peisajului Wiltshire – un cal alb sculptat in deal, vechi de aproape 300 de ani – o aparitie dramatica pe fundalul de un verde bogat al peisajului.

Drumul nostru continua cu Lacock National Trust Village – un satuc pitoresc cu cladiri care dateaza din secolele 13-18. Candva a fost un orasel prosper care producea lana, insa astazi pare a fi un satuc captiv in timp. In ultimii 200 de ani nu a existat nici o constructie majora aici, asadar ai intr-adevar sentimentul ca pentru o clipa te-ai intors intr-un timp, demult uitat. Acest loc este ideal pentru a servi un pranz linistit intrucat exista aici cateva pub-uri cu traditie, precum The George Inn sau Sign of the Angel. Ceea ce face ca acest sat sa fie si mai interesant este faptul ca a fost folosit de nenumarate ori pentru filmarile unor pelicule arhicunoscute precum Pride and Prejudice si Harry Potter.

Ultima noastra oprire este in Castle Combe Village, un satuc idilic, cuibarit intr-o mica vale impadurita, cu al sau parau serpuit si ale sale casute de povesti. Castelul a disparut demult, insa pietrele sale au fost folosite pentru construirea somptuosului hotel The Manor House. Acest cadru a fost folosit pentru filmarea filmelor Dr. Dolittle si Stardust, iar in 2010 Stephen Spielberg a filmat aici premiatul film Warhorse. Acesta este cu siguranta locul ideal pentru o escapada in mijlocul naturii salbatice, pentru o evadare din cotidian si regasirea linistii netulburata de nimeni.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *