Thassos – soare, mare şi vinuri cu tradiţie
Drumul spre Grecia, o incursiune aşteptată cu nerăbdare, în ţara măslinilor, a marmurii şi a mierii de pin, ţara-mamă a creştinismului şi a vechilor zei…După douăzeci şi şase de ore de mers cu autocarul, am ajuns în Grecia. De îndată ce am trecut vama privelişti de munţi cu arbuşti pitici şi apă limpede mi-au încântat privirea.
Ne îndreptăm înspre Thassos, insula care ne aşteaptă cu soare, mare şi vinurile Thassos, iar pe drum mă îndrăgostesc de casele greceşti absolut superbe. Casele, în marea lor majoritate albe, impresionează şi te atrag prin forma lor simplă, cu multe terase şi spaţii aerisite, dar mai ales cu mult bun gust. Te uiţi la ele şi te şi imaginezi, trezindu-te dimineaţa, savurându-ţi cafeaua pe propria-ţi terasă. Pe insulă se ajunge cu feribotul, dar nu înainte însă de a hrăni pescăruşii cu chipsuri.
Atracţiile insulei
Insula Thassos oferă o mulţime de obiective turistice atractive, dar cel mai mult te încîntă peisajul, întreg spaţiul în care te aflii, astfel că oriunde îţi întorci privirea vezi fie un port, fie ruinele unui amfiteatru vechi, fie o biserică, fie poalele unui munte care coboară direct în mare.
În staţiunea Limenas, care se află chiar în nordul insulei, te poţi bucura de o plajă micuţă şi cochetă şi de apa atât de curată, de un albastru marin, specifică Mării Mediterane în general şi Mării Egee în special. Tot aici se pot vizita ruinele unui vechi amfiteatru grecesc şi Biserica Sfântul Nicolae. Un tur cu vaporaşul până la cea mai frumoasă şi mai mare plajă a insulei face zece euro, dar îşi merită toţi banii. Pe parcursul unei ore întregi poţi să te bucuri în voie, de pe puntea iahtului, de minunata coastă care relevă fie un relief impunător, fie o carieră de marmură, de-a lungul drumului spre Golden Beach. Turul insulei se poate face atât cu iahtul cât şi cu autocarul. În atenţia noastă este și oraşul Panagia cu casele sale pitoreşti şi străduţele înguste şi bineânţeles fabrica de ulei de măsline, de unde poţi cumpăra cel mai bun ulei la preţ de fabrică. Mergem mai departe, trecem de Golden Beach şi de Paradise Beach şi ne oprim în oraşul Aliki care ne oferă spre delectare uriaşul magazin de bijuterii veritabile. Foarte aproape, în sudul insulei, se poate vizita cea mai frumoasă mănăstire a insulei, Mănăstirea Sfântul Mihail. Urmează oraşele Potos şi Limenaria şi apoi ne putem întoarce în Limenas, însă nu înainte de a vizita satul de munte Theologos, fix în inima insulei.
Gyros şi peşte, specialităţi greceşti
Staţiunea Limenas este plină de taverne cu mâncăruri specifice zonei, dar şi cu mâncăruri tradiţionale româneşti. La un preț special, Restaurantul Dukas îţi oferă un meniu generos care conţine fie friptură de pui, porc sau peşte, garnitură, salată, dar şi desert – prăjiturica cu îngheţată -, coniac Metaxa şi cafea, din partea casei, plus o reducere de 10% pentru români. Aici, şi nu numai, ai posibilitatea de a consulta un meniu în româneşte. Pentru cei care vor să încerce ceva inedit şi extravagant, pot servi caracatiţă sau diverse sortimente de fructe de mare. Nicio masă nu are gust fără berea tradiţională Mythos. Thassian, Mythos, Venieris sunt doar câteva dintre tavernele unde poţi savura gyrosul grecesc şi alte preparate tradiţionale.
Pentru petrecăreţi staţiunea oferă două locaţii: Just in Time şi Davidoff, cluburi în care dansezi şi te distrezi pe muzică internaţională, dar şi grecească, de club. Îţi poţi ocupa timpul, de asemenea, cu sporturile de apă pe care le oferă Golden Beach: jet ski, ski, ringos, canoe, parasailing, wind surf, pedal boat, banana boat, sailing şi multe altele.
Hotelurile insulei sunt în general de trei stele, cu piscină sau fără, cu aer condiţionat contra-cost, dotate cu televizor, frigider şi telefon.
Pentru acasă
M-a cucerit, recunosc, ţara lui Zorba cu casele sale confortabile, construite cu bun-simţ, cu mâncărurile sale gustoase şi oamenii ospitalieri. Centrul comercial din Limenas nu te lasă să pleci acasă până nu îţi umpli plasa cu mierea tradiţională cu alune, fistic sau nuci, cu fructe gustoase în sirop şi cocktailuri de fructe ambalate în borcănele cu forme atractive. Nu poţi să pleci, de asemenea, fără uleiul de măsline sau fără cosmeticele pe bază de extract din ulei de măsline, sau fără băutura alcoolică tradiţională, Ouzo, un fel de pălincă românească, însă cu un puternic gust de anason. Thassos nu e doar o staţiune din Grecia, e un loc care îţi intră în suflet şi pe care nu poţi să-l uiţi, un loc unde îţi doreşti să revii de fiecare dată. Grecia, am să mă întorc!